Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerves anyagok a közvetlen környezetünkben

2012.07.02

 
A mindennapi életben nehezen találunk olyan dolgokat, amiknek ne lenne köze a kémiához. A kémia egyik ága a szerves kémia, amely a szén vegyületeinek szerkezetével és reakcióival foglalkozik. A szerves anyagok, szerves vegyületek elnevezés onnan ered, hogy sokáig azt hitték csak élő szervezet képes előállítani a szénvegyületeket. Ma már mesterségesen többet állítanak, mint ahány a természetben előfordul. A "műanyagok" pl. szinte mind "szerves" anyagok.
Az ismert szerves vegyületek száma tízmilliós nagyságrendű. Körül vesznek bennünket a mindennapjainkban. Az ételek amit eszünk, a ruháink, a tisztálkodó szereink és a használati tárgyaink mind szorosan kötődnek a szerves kémiához.
 
 
Konyhában:
 
  • Cukor
         A cukor a legnagyobb mennyiségben előállított tiszta kémiai vegyület.
         C12H22O11
             A cukrot a növények "gyártják". A cukorgyár csak kivonja, tisztítja és kristályosítja
         a cukorrépában található diszacharidot.
         Felhasználása: ételek ízesitésére, édesítésére.
               
 
  • Keményítő:
(C6H10O5)n
Kémiailag a poliszacharidok között a tartalék szénhidrátok csoportjába tartozik.
A növényvilág energiatartalékát alkotja, ezért nagyon fontos.
Bizonyos gumókban és magvakban igen nagy mennyiségben halmozódik fel.
A burgonyában 20 % körül, a gabonafélélben 50-80 % mennyiségben.
Felhasználás:
A keményítő több rendkívül fontos táplálékunk lényeges alkotórésze.
Az étkezési keményítőt a háztartásban ételek sűrítésére használjuk.
 
Összetétel.
·        Fehérje
·        Szénhidrát
·        Zsír
·         
 
 
  • Margarin
Összetevői:
növényi zsír, növényi olajok (repce, napraforgó, len) ivóvíz, emulgeálószerek (lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei) tejsavópor, étkezési só (0,15%) étkezési sav (citromsav) tartósítószer (kálium-szorbát) színezék (béta-karotin) aroma, vitaminok (A, D)
 
 
 
  • Étolaj:
 
Egyes növények különleges mirigyei által kiválasztott folyadék.
Előfordulás
Sok növényben megtalálhatók. Gyakran a termés vagy a magvak tápanyagtartalékául szolgál, mint pl. az olajbogyó, a pálmák, a len vagy a repce esetében.
Az illóolajokat aromás növények termelik, főleg száraz vidékeken, csökkenthetik a párolgást, vagy állatokkal szembeni védelmet nyújthatnak.
Étkezési olajok számos növényből nyerhetők, pl.: szója, kukorica, olajbogyó, napraforgó, mandula, dió, kókuszdió és repce.
Napraforgó étolaj
   
Összetevői:
  Telített zsírsav
Egyszeresen telített zsírsav
Többszörösen telített zsírsav
 
 
 
 
 
 
 
Fürdőszobában:
 
  • Fogkrém                          
           Összetevői:
Abrazív anyagok (kalciumkarbonát, kalciumfoszfát, aluminiumoxid, szilikát, műanyag és kovasavak).
Felületaktív anyagok: általában zsíralkoholszulfát vagy szappan
Oldószerek, nedvesítő anyagok: (víz, glicerin, propilén-glikol, szorbitszirup)
Ízesítő, illatosító anyagok: (mentol, aromák, szacharin)
Gyógyszerek, kémiai anyagok: (fluor, dezinficiensek, adsztringensek, színező anyagok. A-vitamint szerves fluoridokat (aminfluoridokat)
 
  • Mosószer:
Összetevői:
 5-15% anionos felületaktív anyagok, oxigénalapú fehérítőszer, <5% nemionos felületaktív anyagok, szappan, polikarboxilát, alifás szénhidrogének, foszfonát, zeolit. Enzim, optikai fehérítő, parfüm (Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal)
 
 
Szekrényben:
           Ruházati termékek:
                     Szabadidőruha - anyaga: viszkóz, pamut, akril.
                     Alsónemű - anyaga: elasztán, pamut, poliamid
                     Zokni - anyaga: gyapjú, nylon                     
 
 
 
 
 
               
Polietilén(C2H4)n.
 
                                        Az egyik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.
 
Előállítása:
    Etilénből nagy nyomáson vagy megfelelő katalizátor jelenlétében.
 
Felhasználás:
    Fröccsöntéssel, extrudálással, fúvással állítanak elő belőle számtalan terméket.
  • Fóliaként:
Hordtáskák, tasakok, szemeteszsákok.
Csomagolótasakok mélyhűtött élelmiszerekhez, gabona- és sütőipari termékekhez.
Élelmiszer- és gyógyszer csomagolóanyagok.
Reklámtáskák
  • Száltípusok:
Elemi szálak szúnyoghálókhoz, halászhálókhoz és kötelekhez.
Repesztett szálak szőtt zsákok, műszaki textíliák és zsinegek gyártásához.
  • Fröccsöntött termékek:
Vékony falú üreges testek, flakonok.
Tálcák, rekeszek, tárolóedények, hordók, kannák, ülések, bútorok.
  • Cső- és profilextrúziós termékek:
                 olaj- és gázvezetékek, ivóvíz-vezetékek.
  • Kábelszigetelések:
                 telefonkábelek érszigetelése.
  • Hőszigetelések:
                 polifoam hab termékek (pl. matracok, )
                               
                                                                    
                 
 
Eddig soha nem néztem meg egyetlen élelmiszer, tisztálkodószer és kozmetikum összetételét sem. Nem igen érdekelt, úgy gondoltam aminek benne kell lenni az benne van és, ha árulják akkor nincs vele semmi gond. Azt hiszem tévedtem! Miközben az összetevők után néztem, egy csomó ismeretlen anyaggal találkoztam, ami volt nem túl bizalomgerjesztő. Ilyenek pl. az E-adalékok és még egy rakás vegyület, ami fokozza a termék hatékonyságát, javítja az ízét, de kicsit sem hasznos az emberi szervezet számára.
Sokkal tudatosabban kellene vásárolni, étkezni mindenkinek!
Azt hiszem a kémia mégsem olyan haszontalan dolog a hétköznapjainkban, mint azt sokan gondoljuk!

v